Στήλη “Ευθύβολος”, 16/11/2009
Αγαπητέ κ. Ευθύβολε,
η βολή σας, στις 16/11/2009, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών για προσλήψεις στο Δημόσιο ήταν, μάλλον, μια μυωπική βολή που αναδύει μια εκφυλισμένη σοσιαλιστική αντίληψη της κοινωνίας.Θεωρείτε, λοιπόν, ότι η αναγνώριση σπουδών πάνω από το πτυχιακό επίπεδο οδηγεί σε απαξίωση των βασικών πτυχίων και βάζει τους πολίτες σε μια «…προσπάθεια συγκέντρωσης […] προσόντων, για να κερδίσει τελικά μια θέση στο δημόσιο […]».
Όσοι μέχρι σήμερα, προχωράνε σε μεταπτυχιακές σπουδές, προφανώς, δεν το κάνουν για να λειτουργήσουν σαν βασικός μοχλός διορισμού. Οι περισσότεροι έχουν χάσει τις ελπίδες τους για τον διορισμό. Δε νομίζετε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθειά τους αυτή, έστω και με αυτόν τον τρόπο, που είναι και επίπονη, και χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάσταχτη; Γιατί θα πρέπει να «απολογούνται» και να «τιμωρούνται» κοινωνικά για τις επιλογές τους αυτές και να βρίσκονται σε δυσμένεια; Υποτίθεται ότι, στις κοινωνίες μας, η μόρφωση είναι καλοδεχούμενη και ευκτέα αλλά, δυστυχώς, και μη αναγνωρίσιμη. Επιπλέον, λίγοι από όλους αυτούς που σπουδάζουν σε επίπεδα πιο πάνω από το βασικό πτυχίο πιστεύουν ότι θα «αποσβέσουν» την επένδυση αυτή.
Ακόμη και αν ακολουθήσει κανείς το πνεύμα του σχολίου σας, θα πρέπει να σας θυμίσει ότι οι «φάμπρικες» σπουδών δεν θα ανοίξουν με αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης. Στη δεκαετία του ’90, η Αγγλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αποτέλεσαν βιομηχανίες παραγωγής αποφοίτων πανεπιστημίων. Αλλα, βέβαια, μπορείτε να πείτε ότι αυτοί δεν απείλησαν ποτέ σοβαρά θέσεις στο Δημόσιο, λόγω κολλημάτων στην επίσημη αναγνώριση μέσω του ΔΙΚΑΤΣΑ.
Γράφετε, επίσης, ότι «οι οικογένειες των παιδιών θα εξαθλιωθούν οικονομικά πλήρως για να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες των σχολαρχών (εσωτερικού και εξωτερικού) μεταπτυχιακών και διδακτορικών». Οι οικογένειες που αναφέρεστε, δε θα εξαθλιωθούν τώρα διότι έχουν περάσει από το στάδιο αυτό, πάλι στη δεκαετία του ’90, όταν «εξασφάλιζαν» τις σπουδές των παιδιών τους, όταν προσπαθούσαν να τους προσφέρουν ένα καλό επίπεδο ζωής στην ξένη χώρα, όταν οι μανάδες ταξίδευαν ατελείωτα χιλιόμετρα για να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά τους, όταν, στη συνέχεια, πλήρωναν για ιδιωτικά φροντιστήρια για τις εξετάσεις αναγώρισης, όταν έβαζαν το χέρι στην τσέπη για την ίδια την αναγνώριση. Αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα και δεν είναι κάτι που τώρα θα εμφανιστεί. Αλλά, σήμερα, όλοι βάλουν κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όλοι αναγνωρίζουν ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει αλλά κανείς δε λέει τί πρέπει να γίνει, πώς θα γίνει αυτό και κανείς δεν είναι διατεθιμένος να αναλάβει το το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.
Τέλος, δε γνωρίζω αν έχετε κάνει σχετικά σχόλια, αλλά δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, εκτός από τη μοριοδότηση που αναφέρεστε, το κράτος μοριοδοτεί, δηλαδή αναγνωρίζει, ως αποδεικτικά ξένης γλώσσας συγκεκριμένα πτυχία (για τα αγγλικά το Cambridge Proficiency, το IELTS και το Κ.Π.Γ.) με συγκεκριμένο βαθμό με μια άκαμπτη εμμονή, μάλιστα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ (ECDL, IC3). Στις περιπτώσεις αυτές, δεν έχουν δημιουργηθεί «φάμπρικες» κέντρων ξένων γλωσσών και πληροφορικής και δεν έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά; Για αυτά τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης γιατί δεν υπάρχει ανάλογη αντίδραση;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Γιάννης Κουράκλης
ΥΓ. κ. Ευθύβολε, παρόλο που είναι δημοσιογραφικά ασφαλές να λέτε την άποψή σας πίσω από την ανωνυμία, νομίζω ότι δεν είναι θεμιτό, διότι όλοι εμείς που θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι που γράφετε δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε κάποιον «άγνωστο». Εκτός αν μου πείτε ότι μπορώ και εγώ να γίνω ανώνυμος.
.huge-it-share-buttons {
border:0px solid #0FB5D6;
border-radius:5px;
background:#3BD8FF;
text-align:left; }
#huge-it-share-buttons-top {margin-bottom:0px;}
#huge-it-share-buttons-bottom {margin-top:0px;}
.huge-it-share-buttons h3 {
font-size:25px ;
font-family:Arial,Helvetica Neue,Helvetica,sans-serif;
color:#666666;
display:block; line-height:25px ;
text-align:left; }
.huge-it-share-buttons ul {
float:left; }
.huge-it-share-buttons ul li {
margin-left:3px;
margin-right:3px;
padding:0px;
border:0px ridge #E6354C;
border-radius:11px;
background-color:#14CC9B;
}
.huge-it-share-buttons ul li #backforunical398 {
border-bottom: 0;
background-image:url(‘https://www.kouraklis.com/wp-content/plugins/wp-share-buttons/Front_end/../images/buttons vente en ligne viagra.20.png’);
width:20px;
height:20px;
}
.front-shares-count {
position: absolute;
text-align: center;
display: block;
}
.shares_size20 .front-shares-count {
font-size: 10px;
top: 10px;
width: 20px;
}
.shares_size30 .front-shares-count {
font-size: 11px;
top: 15px;
width: 30px;
}
.shares_size40 .front-shares-count {
font-size: 12px;
top: 21px;
width: 40px;
}