Οι σφαλιάρες της αναγνώρισης της F.Y.R.O.M.
Σφαλιάρα χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επίσημη αναγνώριση της F.Y.R.O.M. από τις Η.Π.Α. Σφαλιάρα προς την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τους σχετικούς χειρισμούς. Συνήθως, η χειροδικία αποτελεί μια ύστατη έκφραση αγανάκτησης ή τιμωρίας κάθε φορά που γίνονται, ή δεν γίνονται, ενέργειες σχετικά με κάποιο θέμα. Αυτό ήταν και το μήνυμα που, υπογείως και ασυνείδητα, μετέφερε ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα τιμωρήθηκε επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία κάτι που ευχαριστούσε κάποιους. Πιθανόν, οι παρελθούσες ενέργειες, με οποιοδήποτε επίπεδο οργάνωσης, συνείδησης ή σχεδιασμού, δεν ικανοποίησαν τις Η.Π.Α. Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να εννοεί ότι οι Η.Π.Α. αγανάκτησαν με την ανικανότητα της Ελλάδας. Η επιλογή της λέξης αυτής, επιφορτισμένη με την ανάλογη στομφώδη βαρύτητα κατά την ανάγνωση της δήλωσης, αποτελεί μια ατυχής στιγμή της συντακτικής ομάδας του αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Όπως ατυχής ήταν και η ενέργεια των Η.Π.Α. παρόλο που αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταδεικνύει ξεκάθαρα την άθλια, αρρωστημένη και μονολιθική πολιτική των Η.Π.Α. Δημιουργεί, για την περιοχή των Βαλκανίων, τουλάχιστον, την εικόνα την στρατηγικής τους. Προβάλλει ένα κράτος που δεν ενδιαφέρεται για καμία ισορροπία πάρα μόνο για αυτή που την ευνοεί. Το σημαντικότερο μήνυμα που προκύπτει από την αναγνώριση της F.Y.R.O.M. είναι ότι οι Η.Π.Α. έχουν πλήρη συνείδηση των συμφερόντων τους ανά την υφήλιο και μπορούν και έχουν την διάθεση να αναλάβουν οποιοδήποτε κόστος για την ικανοποίηση των επιδιώξεών τους. Επιπλέον, η αμερικανική διπλωματία είναι πιστή στις γενικές αρχές και κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής τους ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις που, πιθανόν, να προκύπτουν από την οπτική του εκάστοτε προέδρου. Έτσι, παρόλο που, αναμφισβήτητα, η Αμερική έχει τεχνολογική ανωτερότητα, στην ηθική και στην ενσυναίσθηση για τις υπόλοιπες χώρες η κατωτερότητά της κάνει τα κόκαλα του Ουάσιγκτον και του Λίνκολν να τρίζουν.
Ατυχή, επίσης, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που έχει γίνει φανερό και σε προηγούμενες κρίσιμες στιγμές σε επίπεδο κράτους. Η εικόνα που έχει παρουσιάσει έχει έντονο το στοιχείου της οργανωτικής και διαχειριστικής αδυναμίας. Φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρες σε όλους τους αρμόδιους οι διαδικασίες, οι απαραίτητοι χειρισμοί, ποια όργανα συγκαλούνται, ποιοι γνωμοδοτούν, πώς και πότε ανακοινώνονται κάποια πράγματα. Όλα αυτά είναι στοιχεία διαχειριστικού χαρακτήρα, κάτι που δεν έπρεπε να υπάρχει αφού το κυβερνών κόμμα βρισκόταν σε τροχιά εξουσίας πολύ καιρό πριν από τις εκλογές που κέρδισε. Πρέπει, όμως, να αναγνωριστεί η εγγενής δυσχέρεια και η άβολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση όταν καλείται να χειριστεί θέματα που, ουσιαστικά, έχουν «κλείσει» από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η αναγνώριση της F.Y.R.O.M. δεν ήταν κάτι που προέκυψε συγκυριακά το τελευταίο οκτάμηνο δεδομένου ότι η Αμερική επιδεικνύει ικανότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού και συντεταγμένης προσπάθειας υλοποίησης. Με αυτές τις σκέψεις, η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται μόνο στο επίπεδο της διαχείρισης της κρίσης από την στιγμή που έμαθε η ίδια το τετελεσμένο της αναγνώρισης. Διαφορετικά, είναι σαν να κατηγορούμε έναν εργολάβο που ανέλαβε την περάτωση μιας οικοδομής με έτοιμο τον σκελετό και σε έναν μήνα το μπετόν αποδεικνύεται ακατάλληλο.
Εκτός από την σφαλιάρα για την κυβέρνηση, κατά τον κ. Παπανδρέου, το περιεχόμενο της δήλωσης αποτελεί χτύπημα και για τον ίδιο και, γενικότερα, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι αδιανόητο για ένα τέτοιο κόμμα, με την ιστορία, την βαρύτητα και την επιρροή που έχει, να εγκλωβίζεται σε αντιδικίες παιδαριώδεις μπροστά στο μέγεθος τον προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Προφανώς, αυτό ισχύει για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Μάλλον, σφαλιάρα για όλους τους πολίτες είναι η διαπίστωση ότι το αντιπολιτευτικό κόμμα απασχολείται μόνο με την θέμα της κατάληψης της εξουσίας ή, ισοδύναμα, με την αποδυνάμωση της κυβέρνησης με κάθε τρόπο ακόμη και όταν πρόκειται για εθνικά ζητήματα. Έτσι μόνο μπορεί να αποκτήσει νόημα η δήλωση του κ. Πάγκαλου σχετικά με «…την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Καραμανλή». Ίσως, η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία και στις καρέκλες των υπουργείων να έχει προκαλέσει σύνδρομο στέρησης σε τέτοιο βαθμό ώστε να λησμονεί κανείς ότι όλοι οι πολιτικοί, ιδιαίτερα όσοι γεννήθηκαν και ωρίμασαν στον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουν συμβάλλει καθοριστικά για να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα όλοι βιώνουν ως σύγχρονη Ελλάδα του, κατά πολύ αδιευκρίνιστου, δυτικού προσανατολισμού και ανήκειν.
Κλείνοντας, οι σφαλιάρες δεν είναι καινούργιο στοιχείο για την Ελληνική κρατική και εθνική υπόσταση. Ούτε και οι ερασιτεχνισμοί και οι αδυναμίες. Εκείνο που αποτελεί καινοτομία είναι ότι, όσο περνάει ο καιρός, η ιδιοτέλεια επικαλύπτει θέματα που αφορούν πολιτικά όντα, τους πολίτες, αποκαλύπτεται το τυχάρπαστο της σχεδίασης, υλοποίησης, ακόμη και εκτίμησης και αξιολόγησης των θεμάτων αυτών και η απουσία της ενημέρωσης για την έκταση και τις συνέπειες των κινήσεων και των αποφάσεων που αναλαμβάνονται.
.huge-it-share-buttons {
border:0px solid #0FB5D6;
border-radius:5px;
background:#3BD8FF;
text-align:left; }
#huge-it-share-buttons-top {margin-bottom:0px;}
#huge-it-share-buttons-bottom {margin-top:0px;}
.huge-it-share-buttons h3 {
font-size:25px ;
font-family:Arial,Helvetica Neue,Helvetica,sans-serif;
color:#666666;
display:block; line-height:25px ;
text-align:left; }
.huge-it-share-buttons ul {
float:left; }
.huge-it-share-buttons ul li {
margin-left:3px;
margin-right:3px;
padding:0px;
border:0px ridge #E6354C;
border-radius:11px;
background-color:#14CC9B;
}
.huge-it-share-buttons ul li #backforunical18 {
border-bottom: 0;
background-image:url(‘https://www.kouraklis.com/wp-content/plugins/wp-share-buttons/Front_end/../images/buttons.20.png’);
width:20px;
height:20px;
}
.front-shares-count {
position: absolute;
text-align: center;
display: block;
}
.shares_size20 .front-shares-count {
font-size: 10px;
top: 10px;
width: 20px;
}
.shares_size30 .front-shares-count {
font-size: 11px;
top: 15px;
width: 30px;
}
.shares_size40 .front-shares-count {
font-size: 12px;
top: 21px;
width: 40px;
}