Αδιαφάνεια: στο ρινγκ με τα…Τέρατα
Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση για την διαφάνεια στις 25 χώρες-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης prix pfizer viagra. Η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στην κατάταξη, δημιουργώντας, για άλλη μια φορά, αρνητικά αισθήματα και, παράλληλα, επιβεβαιώνοντας το, σχεδόν μάταιο της κάθε προσπάθειας για την βελτίωση της κατάστασης.
Το μάταιο δεν κατευθύνεται τόσο στο αποτέλεσμα, αφού η διαφάνεια τείνει να κατασταθεί ουτοπικός και, συνάμα, ονειρικός στόχος, αλλά αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελείται η οποιαδήποτε προσπάθεια καθιέρωσης διαφανών διαδικασιών στις σχέσεις κράτους-πολίτη. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση και τα διακριτικά χρώματα της κυβέρνησης που θα ασχοληθεί με το θέμα της διαφάνειας, το εγχείρημα συγκρούεται με πολλές συνιστώσες που αγωνίζονται για την εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων και, την ίδια στιγμή, για την διαρκή ανεύρεση ισορροπιών.
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ισορροπία συντήρησης της αδιαφάνειας: η Δημόσια Διοίκηση, η δημοσιογραφία-τα Μ.Μ.Ε. και η κοινωνία-ο πολιτισμός της. Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σχέσης κράτους-πολίτη. Αποτελεί ένα δημιούργημα φιλοσοφίας και πρακτικής που αντικατοπτρίζει τις εθνικές επιλογές για βασικά θέματα και, ταυτόχρονα, την μέθοδο και τον τρόπο της καθημερινής εξυπηρέτησης-προσέγγισης του πολίτη. Αποτελεί αυτό που ονομάζεται, φορτισμένο με αρνητικό νόημα πλέον, γραφειοκρατία. Ο μηχανισμός της Δημόσιας Διοίκησης κυριαρχείται από ωφελιμιστικές αποφάσεις, από εφήμερες λύσης χωρίς συναίσθηση των συνεπειών, από βραδύτητα και χαλαρότητα, από την λούμπεν παρασιτική, πλην, όμως, φαινομενικά, ιδεολογίζουσα δραστηριότητα των υπαλλήλων, των συνδικάτων και των συνδικαλιστών και από μια εσωστρέφεια που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, αγνοώντας τον βασικό της στόχο: τον πολίτη. Δηλαδή, στη Δημόσια Διοίκηση ευδοκιμεί, με στιβαρά θεμέλια, το ιδανικό περιβάλλον της αδιαφάνειας. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δημόσια οικονομικά. Η βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της χώρας περνάει μέσα από την Δημόσια Διοίκηση και όσο η τελευταία θα συντηρείται στην εντατική τόσο τα οικονομικά του κράτους θα απέχουν από την ανοδική πορεία.
Οι δημοσιογράφοι και, συνολικά, ο χώρος της ενημέρωσης, σήμερα, κάνουν business. Αυτό ισχύει για τους περισσότερους, αν όχι για όλους. Το κύριο ενδιαφέρον τους βρίσκεται στην πώληση. Τους ενδιαφέρει να πουλήσουν και εκείνο που πουλάει είναι ο αγώνας κατά της αδιαφάνειας όπως αυτός εκφράζεται: προμήθειες, προσλήψεις, αναθέσεις, διπλές θέσεις. Όσο κι αν ακούγεται συγκρουσιακό, η αποκάλυψη φαινομένων αδιαφάνειας, αντί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύει τους τρόπους λειτουργίας και τις μεθόδους προστασίας της αφού τα ρεπορτάζ δεν αποτελούν, πλέον, αποφορτισμένη καταγραφή γεγονότων, όπως όφειλαν να είναι, αλλά έχουν μετατραπεί σε «φιλμ νουαρ» μικρού μήκους που χαρακτηρίζονται από συγκαλυμμένη έως απροκάλυπτη επιθυμία διαμόρφωσης γνώμης. Και είναι αλήθεια ότι τα καταφέρνουν πολλές φορές μετατρέποντας τον Νόμο του Μέρφι σε στατιστική.
Στην ενορχηστρωμένη αυτή συνύπαρξη το τρίγωνο συμπληρώνει η κοινωνία στον ρόλο του κοινού και του συμμέτοχου. Υπάρχει ένα έντονο αίσθημα αηδίας και κόπωσης για τις αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, ανάθεσης, διορισμού, απολαβής ωφελειών. Απεργίες, αγώνες, διαμαρτυρίες βρίσκονται στην καθημερινή δραστηριότητα. Υπάρχει η αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι αδικημένη, κάποιος της χρωστάει πολλά χωρίς να τις δίνει τίποτα, ότι, διαρκώς, εξελίσσεται μια ανελέητη πλεκτάνη σε βάρος της. Την ίδια στιγμή, το άλλο πρόσωπό της είναι αυτό που έχει στο προσκήνιο την σκέψη του βολέματος, την εξασφάλιση σε βάρος του κράτους, την αναζήτηση του «γνωστού προσώπου» για την διεκπεραίωση υποθέσεων, την διάθεση και την προθυμία της μίζας. Δηλαδή, είναι αυτός ο «αδιαφανής πολιτισμός» που χαρακτηρίζει την κοινωνία και, κατά συνέπεια, συντηρεί την αδιαφάνεια χαρίζοντας, έτσι, σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των νοσηρών καταστάσεων το χαρακτήρα του μάταιου.
.huge-it-share-buttons {
border:0px solid #0FB5D6;
border-radius:5px;
background:#3BD8FF;
text-align:left; }
#huge-it-share-buttons-top {margin-bottom:0px;}
#huge-it-share-buttons-bottom {margin-top:0px;}
.huge-it-share-buttons h3 {
font-size:25px ;
font-family:Arial,Helvetica Neue,Helvetica,sans-serif;
color:#666666;
display:block; line-height:25px ;
text-align:left; }
.huge-it-share-buttons ul {
float:left; }
.huge-it-share-buttons ul li {
margin-left:3px;
margin-right:3px;
padding:0px;
border:0px ridge #E6354C;
border-radius:11px;
background-color:#14CC9B;
}
.huge-it-share-buttons ul li #backforunical317 {
border-bottom: 0;
background-image:url(‘https://www.kouraklis.com/wp-content/plugins/wp-share-buttons/Front_end/../images/buttons.20.png’);
width:20px;
height:20px;
}
.front-shares-count {
position: absolute;
text-align: center;
display: block;
}
.shares_size20 .front-shares-count {
font-size: 10px;
top: 10px;
width: 20px;
}
.shares_size30 .front-shares-count {
font-size: 11px;
top: 15px;
width: 30px;
}
.shares_size40 .front-shares-count {
font-size: 12px;
top: 21px;
width: 40px;
}