Φοιτητικές εκλογές: φυτώριο πολιτικάντηδων

Οι φοιτητικές εκλογές, πλησιάζουν, οι παρατάξεις βρίσκονται στο απόγειο των προετοιμασιών τους, η «πολιτική» αντιπαράθεση κορυφώνεται και οι επίσημοι πολιτικοί σπεύδουν στα πανεπιστήμια να στηρίξουν τις παρατάξεις τους με λόγους και συναδελφικούς κομματικούς χαιρετισμούς που, στην δική τους πραγματικότητα, αποδεικνύουν την πολιτική ευαισθησία και ανησυχία των σημερινών φοιτητών, επομένως, και των αυριανών επαγγελματιών, πολιτικών, ψηφοφόρων, γονέων και πολιτών.

Όταν σταθεί κάποιος έξω από τη ζέση της φοιτητικής πολιτικής αντιπαράθεσης, διαπιστώνει εύκολα τη στρεβλή αντίληψη αυτής της πολιτικής ευαισθησίας και τον κλισέ χαρακτήρα της αντίστοιχης πολιτικής ανησυχίας. Αυτό το σύγχρονο φεστιβάλ που ονομάζεται «φοιτητικές εκλογές», άλλος ένας τίτλος που έχει χάσει το περιεχόμενό του και δοκιμάζει την μνήμη και, σε κάποιο βαθμό, τις αξίες του Έλληνα, χαρακτηρίζεται από απέραντη κομματική προστασία και κάλυψη, από μια έντονη και υποκινούμενη συμπεριφορά που ταυτοποιεί τον όχλο παρά ένα σύνολο σκεπτόμενων και ανήσυχων νέων, από φανατισμό και από μια απειλητική υπεροψία για τον ίδιο τον θεσμό και την αξία του Πανεπιστημίου.

Τα μεγάλα κόμματα της Βουλής κάνουν καταπληκτική δουλειά στον συντονισμό και έλεγχο της συμπεριφοράς των φοιτητών αλλά, κυρίως, εκείνο που έχουν καταφέρει είναι ο εμποτισμός της ανήσυχης, λόγω ηλικίας σκέψης των φοιτητών, με αξίες και προσδοκίες που έχουν έντονο κομματικό παρά πολιτικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, όταν οι φοιτητές, ως καλοί μαθητευόμενοι, ακολουθούν την διδαχθείσα συμπεριφορά διανθισμένη με την χαρακτηριστική νεανική ένταση που στερεί την αποστασιοποιημένη κρίση των πράξεων και σκέψεων, τα κόμματα τους προσφέρουν άλλοθι και στήριγμα ακόμη και όταν είναι εξοργισμένοι και καταστρέφουν, βρίζουν ή αντιμετωπίζουν με υπεροψία τον χώρο του Πανεπιστημίου και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσα σ’ αυτόν. Αυτή την κατεύθυνση τροφοδοτεί η ανοχή προσωπικών υβριστικών συνθημάτων κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε συγκέντρωση της ΔΑΠ, οι ανάλογου χαρακτήρα προτροπές προς την ΠΑΣΠ και η συχνή επαναστατικά καταστροφική συμπεριφορά των Π.Κ.Σ. Ακόμη περισσότερο συντείνει στην ανάπτυξη αυτής της αντίληψης το κερδοσκοπικό αλισβερίσι μεταξύ των υποψήφιων για την πρυτανεία και των κομματικών παρατάξεων, όπου εκεί αντισταθμίζονται, εκατέρωθεν, τα οφέλη και οι απώλειες. Ο ικανότερος στις διαβουλεύσεις και η ελκυστικότερη πλειοδοτική προσφορά κερδίζει, χαρίζοντας, ταυτόχρονα, την ομηρεία στους εκλεγμένους καθηγητές.

Στο νοητικό σύμπαν των φοιτητών έχει καλλιεργηθεί όλη η νομιμοποίηση που απαιτείται, αφού λαμβάνουν το μήνυμα ότι έτσι λειτουργεί η κοινωνία που θα ζήσουν. Γι’ αυτό θεωρούν απολύτως θεμιτό, μέχρι και αναμενόμενο, ο πρωτοετής φοιτητής να τηλεφωνεί σε καθηγητές για να διαπραγματευτεί τις επιδόσεις του στις σπουδές, τη συμμετοχή του σε επίσημες εκδηλώσεις του πανεπιστημίου, την ίδια την συμπεριφορά των καθηγητών, με μοναδική σύσταση το όνομα της παράταξης που ανήκει. Έτσι, ο σημερινός φοιτητής και το αυριανό πολιτικό ον, θα επιλέξει τους εκπροσώπους του, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής, θα λάβει στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας και την τύχη πολλών γενεών και θα συγχαίρει τον εαυτό του για την πολιτική του φιλοσοφία και τις πολιτικές του αξίες.

.huge-it-share-buttons {
border:0px solid #0FB5D6;
border-radius:5px;
background:#3BD8FF;
text-align:left; }

#huge-it-share-buttons-top {margin-bottom:0px;}
#huge-it-share-buttons-bottom {margin-top:0px;}

.huge-it-share-buttons h3 {
font-size:25px ;
font-family:Arial,Helvetica Neue,Helvetica,sans-serif;
color:#666666;

display:block; line-height:25px ;

text-align:left; }

.huge-it-share-buttons ul {
float:left; }

.huge-it-share-buttons ul li {
margin-left:3px;
margin-right:3px;
padding:0px;
border:0px ridge #E6354C;
border-radius:11px;
background-color:#14CC9B;
}

.huge-it-share-buttons ul li #backforunical344 {
border-bottom: 0;
background-image:url(‘http://www.kouraklis.com/wp-content/plugins/wp-share-buttons/Front_end/../images/buttons.20.png’);
width:20px;
height:20px;
}

.front-shares-count {
position: absolute;
text-align: center;
display: block;
}

.shares_size20 .front-shares-count {
font-size: 10px;
top: 10px;
width: 20px;
}

.shares_size30 .front-shares-count {
font-size: 11px;
top: 15px;
width: 30px;
}

.shares_size40 .front-shares-count {
font-size: 12px;
top: 21px;
width: 40px;
}

Share This:

  • <a id="backforunical344" href="https://myspace achat viagra soft.com/post?l=3&u=kouraklis.com/wp-json/wp/v2/posts/?per_page=100″ onclick=”javascript:void window.open(‘https://myspace.com/post?l=3&u=kouraklis.com/wp-json/wp/v2/posts/?per_page=100′,’1410949501326′,’width=700,height=500,toolbar=0,menubar=0,location=0,status=1,scrollbars=1,resizable=1,left=0,top=0’);return false;” style=”background-position: -160px -80px “>