Προτάσεις για την Προώθηση και Προβολή της Κοζανίτικης Αποκριάς

Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές –αν όχι η πρώτη φορά- που ο Δήμος Κοζάνης αντιμετωπίζει το Καρναβάλι ως αυτό που πραγματικά είναι: το κύριο τουριστικό προϊόν της Κοζάνης. Ως προϊόν έχει μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για να επιτευχθεί η διαφοροποίηση μεταξύ των ανάλογου χαρακτήρα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό, που συνιστά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είναι ότι έχει έναν μοναδικό παραδοσιακό χαρακτήρα που αναδεικνύεται από τις ίδιες τις εκδηλώσεις. Η μουσική που συνοδεύει τους χορούς, οι στίχοι με το ιδιαίτερο περιεχόμενο, η ευφορία του ποτού, του γλεντιού και της «χαλαρής» αλλά, παράλληλα, αισιόδοξης αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής συνιστούν μια πρόταση φιλοσοφίας ζωής και, συνάμα, οδηγούν τους συμμετέχοντες, για λίγο, σε μια απόσταση από τα προβλήματα της καθημερινότητας

Επισκέπτες από τις γειτονικές πόλεις, ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη, αποτελούν και τον «στόχο-κοινό», τους ανθρώπους στους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται οι ενέργειες προβολής. Αρχικά, είναι βασικό να δημιουργηθεί ένα λογότυπο της Κοζανίτικης Αποκριάς μέσω ενός σχετικού διαγωνισμού με εθελοντικές συμμετοχές. Το λογότυπο προτείνεται να είναι το ίδιο κάθε χρονιά, σε κάθε παρουσίαση σχετικών πληροφοριών, κάθε φορά που θα γίνεται σχετική αναφορά. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων, θα δημιουργηθεί αξία και ένα σύμβολο που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί ένα φυλλάδιο, σε μορφή τρίπτυχου, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πιθανόν με κάποια ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, με πληροφορίες για την διαμονή, την εστίαση, την διασκέδαση, πληροφορίες χρηστικού τύπου, και να διανεμηθεί στις μεγάλες εφημερίδες με την μορφή ένθετου. Εκδόσεις της Θεσσαλονίκης, όπως η Μακεδονία, ο Αγγελιοφόρος, η CityPress, το δωρεάν νεανικό περιοδικό City, μπορούν να αποτελέσουν οχήματα προβολής. Επίσης, μπορούν να προβληθούν διαφημίσεις στα τοπικά κανάλια, να τοποθετηθούν αφίσες σε μεγάλα pizas, διαφημίσεις σε λεωφορεία.

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης, η οποία ως τόπος προέλευσης επισκεπτών αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο αλλά όχι τον μοναδικό, θα μπορούσαν να έχουν ενεργή παρουσία στις εκδηλώσεις. Για να ευνοηθεί η συμμετοχή τους θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εκπτωτικά κουπόνια, μειωμένα εισιτήρια στα Mini Bus και στα λεωφορεία, διευκολύνσεις στην διαμονή.

Πολλοί από αυτούς που μένουν στην Κοζάνη, ως φοιτητές ή ως εργαζόμενοι, δυσκολεύονται να καταλάβουν τη σημασία των ιδιαίτερων λεκτικών σχημάτων που χρησιμοποιούνται στα τραγούδια της Αποκριάς. Μια προτεινόμενη λύση είναι η δημιουργία ενός οδηγού (με ονομασίες όπως «οδηγός επιβίωσης στην Αποκριά…για όλους εμάς τους υπόλοιπους»). Ο οδηγός θα περιέχει ιστορικά στοιχεία για την Αποκριά, πρόγραμμα εκδηλώσεων, χάρτες, οδηγίες για να «βιώσει» κανείς την εμπειρία των εκδηλώσεων, τα τραγούδια που ακούγονται, χαιρετισμούς των Φανών, πώς να συμμετέχει κανείς στις εκδηλώσεις, προτάσεις διαμονής, διατροφής, διασκέδασης, εκδρομές, χώροι parking. Θα βοηθούσε στα οικονομικά του Δήμου αν η διάθεση γινόταν έναντι συμβολικής ή ακόμη και ουσιαστικής τιμής. Επιπλέον, μια τηλεφωνική γραμμή της μορφής 800-APOKRIA, όπου τηλεφωνητές του Δήμου, θα δίνουν πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, σε ποιο χώρο γίνονται, πώς θα φτάσει κανείς εκεί.

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι προτάσεις αυτές «εμπορευματικοποιούν» την Αποκριά. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό όταν δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος του Δήμου πέρα από την κάλυψη στοιχείων κόστους, όπως η έκδοση του οδηγού που περιγράφηκε. Αντίθετα, στόχο έχουν να αυξήσουν την παρουσία και την συμμετοχή στις εκδηλώσεις και, κατά συνέπεια, την υποβοήθηση παράπλευρων εμπορικών δραστηριοτήτων (εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, προμηθευτές αυτών).

Οι προτάσεις που καταγράφονται στο κείμενο αποτελούν μερικούς τρόπους προώθησης και προβολής. Φυσικά, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν ή να αντικαταστήσουν την ουσία και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Για να έχουν νόημα όλα αυτά, για να μην αποδειχθεί ότι ο Δήμος έχει μείνει μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι του «προϊόντος», επιβάλλεται να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα και να υλοποιηθούν άρτια, πρωτίστως, οι ίδιες οι εκδηλώσεις, να συντονιστούν οι συμμετέχοντες, να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προμήθεια υλικών. Είναι, σίγουρα, ξεκάθαρο σε όλους, ακόμη και στον Δήμαρχο που έκανε την σχετική πρόσκληση για την φετινή Αποκριά, ότι για να υλοποιηθούν οι προτάσεις που θα προκύψουν και να μην μείνουν σχέδια σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι, απαιτούνται χρήματα στην οπτική μιας αποδοτικής μορφής επένδυσης για την πόλη, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της.