Η προσφορά διασκέδασης από τα μαγαζιά της Κοζάνης

Η Κοζάνη έχει να παρουσιάσει έναν αριθμό επιλογών που σκοπό έχουν την ικανοποίηση των κατοίκων της στον τομέα της διασκέδασης. Αναλόγως των προτιμήσεων και την ηλικιακής ομάδας, μερικοί μπορούν να κατευθυνθούν στα bar, κάποιοι στις ταβέρνες, κάποιοι στα club και άλλοι στα νυχτερινά μαγαζιά με ζωντανή ελληνική μουσική ποικίλων τεχνοτροπιών. Βεβαίως μπορεί κανείς να βρει προτάσεις που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από πολλές από τις πιο πάνω μορφές και, μάλιστα, σε διαφορετικό ποσοστό και διαφορετικής έντασης.

Εδώ είναι που βρίσκεται το πρώτο σημείο όπου τα νυχτερινά μαγαζιά προβάλλουν έντονα χαρακτηριστικά έλλειψης φαντασίας και, από κάποιο σημείο και μετά, σύγχυσης και απελπισίας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέα μαγαζιά με ενδιαφέρουσες προτάσεις στη διακόσμηση, το μοτίβο που ακολουθείται είναι σταθερό και αμετακίνητο. Δεν υπάρχει σαφής, στρατηγικά προαποφασισμένη και συνεπής εικόνα του μαγαζιού με την αιχμή του δόρατος να επικεντρώνεται στην επιλογή της μουσικής. Για παράδειγμα, ενώ, αρχικά, κάποια μαγαζιά τοποθετούνται στην «αγορά» ως bar όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ήρεμα και με χαμηλή μουσική μια συζήτηση με τους φίλους του, στην συνέχεια, ακόμη και κατά την διάρκεια της ημέρας, η αλλαγή της μουσικής μετατρέπει τον χώρο σε club. Αυτό, πρακτικά, απεικονίζει μια ομιχλώδη επιχειρηματική συμπεριφορά όπου προτάσσεται η αντίληψη ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες είναι πώς θα απορροφηθεί μια φορά κάποιο χρηματικό ποσό από τον πελάτη και όχι το πώς θα δημιουργηθούν πιστοί πελάτες όπου οι ίδιοι θα επιλέξουν να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο. Η κατάσταση εκφυλίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου παρατηρείται μια έντονη ομοιογένεια καταστρέφοντας οποιαδήποτε σημάδια διαφοροποίησης.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όπου συστηματικά υποβαθμίζεται είναι το προσωπικό. Είναι φανερό ότι, ακόμη και μαγαζιά όπου μονοπωλούν κάποιες μορφές διασκέδασης, αγνοούν την διάσταση της επένδυσής τους που αφορά το προσωπικό. Αντί να μεθοδεύσουν, να αναπτύξουν και να εκπαιδεύσουν προσωπικό όπου θα γνωρίζει πρωτίστως την δουλειά του, θα ενδιαφέρεται για την εικόνα και την λειτουργικότητα του μαγαζιού και, γενικά, θα είναι υπεύθυνο, αρκούνται σε πρόσκαιρες και επιφανειακές λύσεις όπου, σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται επιβλαβείς για την συνολική εικόνα. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζεται με την παρουσία φοιτητών και φοιτητριών στη θέση του σερβιτόρου σε κάθε μαγαζί-από το πιο κεντρικό μέχρι το μικρότερο συνοικιακό. Φυσικά, είναι απολύτως κατανοητό ότι οι φοιτητές και, ιδιαίτερα, οι φοιτήτριες αποτελούν ένα ιδιαίτερο πόλο έλξης όπου ενεργοποιούνται διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία, με πρωτεύον την εμφάνιση και υποθάλπτον τον σεξουαλικό πόθο, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς και τα επιπλέον οικονομικά ωφέλη που, ενδεχομένως, μπορεί να προκύψουν. Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στην επιλογή αυτής της «ομάδας» προσωπικού αφού, από την μια, και η εικόνα του μαγαζιού προβάλλει πιο θελκτική και, από την άλλη, η μείωση στοιχείων κόστους είναι πάντα επιθυμητή και θεμιτή όταν η ίδια η επιλογή εξυπηρετεί, πρώτον, την εικόνα του μαγαζιού και την τοποθέτησή του στην αγορά, στοχεύοντας στην επιθυμητή πελατεία, σημεία που, ήδη, τελούν υπό σύγχυσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, και, δεύτερον, η συμπεριφορά, η εκπαίδευση και, σε τελική ανάλυση, η εξυπηρέτηση είναι σε αποδεκτά επίπεδα. Παραδείγματα από το σύνολο των νυχτερινών μαγαζιών αποδεικνύουν την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η διάσταση της επιχείρησης που αφορά το προσωπικό.

Στα δυο αυτά κεντρικά σημεία, της γενικότερης εικόνας και του προσωπικού, η πλειοψηφία των μαγαζιών της νυχτερινής Κοζάνης δεν αφήνει θετική αίσθηση. Αντίθετα, για αρκετά χρόνια, έχουν υποβαθμίσει την σημασία τους θεωρώντας, σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις του προηγούμενου επιχειρηματικού κύκλου, ότι ο πελάτης εξακολουθεί να επιστρέφει στα ίδια μαγαζιά ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας και όχι της επιλογής. Πρόκειται για μια αντίληψη όπου ανήκει στο παρελθόν με την επίδρασή της, όμως, στο παρόν και την αποτελεσματικότητά της στο μέλλον. Η μεταστροφή αυτή στην συμπεριφορά του πελάτη αποτελεί απειλεί για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα την αγνοήσουν και εφόδιο για την επιβίωση εκείνων που θα αφουγκραστούν και θα κατανοήσουν τους νέους παράγοντες που δημιουργεί.