Φεστιβάλ Ελληνικού Τουρισμού

Στις 27/08/2004 η στήλη “Ο Ξερόλας” της ιστοσελίδας kozan.gr δημοσίευσε το παρακάτω σχόλιο σχετικά με την απουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού:

“ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ!!!!!!!Ι(Ο Ξερόλας)

Τα άρθρα δυο Αθηναικών εφημεριδών στα οποία σε γενικές γραμμές αναφέρεται ότι το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού ήταν μια αποτυχία, απέστειλε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ανδρέας Λεούδης απέδειξε ότι ήταν αβάσιμες οι κατηγορίες του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης κ. Γιάννη Βλατή και διαφόρων άλλων για την μη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού.Καλά είμαστε σοβαροί;;;;Είναι πραγματικά να γελάς όταν βλέπεις κάτι τέτοια.!!!!”Κύριε Λεούδη, δεν αμφισβητεί κανείς ότι το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού δεν είχε την επιτυχία που όλοι περιμένανε.Αυτό όμως αποδεικνυεί κάτι;;;;; Θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε ότι είσασταν ο μοναδικός άνθρωπός στην Ελλάδα που ήταν σίγουρος για την αποτυχία του συγκεκριμένου πολιτιστικού γεγονότος όταν όλοι οι άλλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας προσδοκούσαν ότι μέσω του Πάρκου Ελληνικού Πολιτισμού θα προβάλουν την Περιφέρεια τους στο εξωτερικό ;;;;Ξέρετε πολλές φορές οι γκάφες “βγαίνουν” σε καλό!!!!Αυτό δεν το αμφισβητώ!!Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι όταν μας “βγαίνουν”(οι γκάφες εννοώ) θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε και ως επιχείρημα για ν’ αποδείξουμε κάτι.Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα αναφέρω και ένα παράδειγμα.*****Είναι 13 άνθρωποι απο τους οποίους οι 12 θέλουν να ταξιδέψουν μ’ αεροπλάνο γιατι το θεωρούν το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς ενώ ο ένας(1) απ’ αυτούς θέλει να ταξιδέψει μ’ αυτοκίνητο γιατί πιστεύει ότι το αεροπλάνο δεν είναι ασφαλές.Οι 9 τελικά αποφασίζουν και ταξιδεύουν με το αεροπλάνο το οποίο όμως πέφτει.Αυτό τι σημαίνει ότι είχε δίκιο ο ένας;;;;;;*****Ήμαρτον!!!!!!!!!

—Και ας το πάρουμε και αλλιώς.Αν τελικά το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού είχε επιτυχία τότε τι θα λέγατε κ. Λεούδη;;;;; (Ο Ξερόλας)”

Στις 29/08/2004 απέστειλα την πιο κάτω επιστολή:

“Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ τις απόψεις και την κριτική του kozan.gr σχετικά με την απουσία της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας από το Φεστιβάλ Ελληνικού Τουρισμού και το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού. Με αφορμή την επιστολή του κ. Βλατή, η περιφέρεια ανέπτυξε την σχετική επιχειρηματολογία για να τεκμηριώσει την επιλογή της να μην συμμετάσχει στις αναφερόμενες δραστηριότητες.Διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κριτική σας εστιάζει σε σημεία που αναδεικνύουν σκέψη που αγγίζει την στενωπό των τύπων, της εικόνας, του θεαθείναι. Η κυρίαρχη ιδέα των απόψεών σας είναι ότι η περιφέρεια έπρεπε να συμμετάσχει στις δραστηριότητες ακόμη και αν το κόστος και τα οφέλη δεν αντισταθμίζονται.

Η περιφέρεια δεν δήλωσε ότι οι υπόλοιποι γεν. γραμματείς έκαναν λάθος που συμμετείχαν, δεν σκέφτηκαν τόσο καθαρά όσο ο γραμματέας της Δυτ. Μακεδονίας, ή ότι εκτιμούν λανθασμένα για τις προεκτάσεις και τα πιθανά οφέλη της προβολής της περιφέρειάς τους. Εκείνο που είπε ήταν ότι το κόστος συμμετοχής ήταν αρκετά υψηλό (περίπου €170.000) για να αντισταθμιστεί από τα οφέλη του τουρισμού. Εκείνο που δεν είπε, επειδή δεν μπορούσε, ήταν ότι για να προβάλλεις κάτι και να προσδοκείς οφέλη πρέπει να έχεις αυτό το κάτι. Δεν νομίζω να υποστηρίζει κανείς ότι η περιφέρειά μας έχει ανεπτυγμένες υποδομές για να υποδεχτεί τουρίστες, έχει μηχανισμούς που θα υποστηρίξουν την τουριστική επιχειρηματικότητα και την απρόσκοπτη και κοινωνικά θετική απορρόφηση των οφελειών της τουριστικής δραστηριότητας. Είναι, από την άλλη πλευρά, απολύτως κατανοητό ότι, για παράδειγμα, οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης έχουν κάθε λόγο να «επενδύσουν» αντίστοιχα ποσά δεδομένου ότι οι τουριστικές υποδομές από τα Χανιά μέχρι την Μύκονο και την Ρόδο βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ανάπτυξης. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται κυριολεκτικά για επένδυση. Επομένως, €170.000 θα μπορούσαν να «επενδυθούν» για να προβληθεί κάτι που δεν υπάρχει; Αυτό αποτελεί βασική παράβαση αρχών marketing: προβάλεις συνήθως κάτι που έχεις-έστω και ημιτελές ή έστω και σαν ικανότητα ή δυνατότητα.

Υπάρχει και ο πολιτισμός. Ο συντάκτης της ιστοσελίδας σας αφήνει αιχμές και για την πολιτιστική συμμετοχή στην ανάλογη εκδήλωση. Πολιτιστικά, ο αντίστοιχος δημοτικός φορέας, με την πομπώδη και βαρύγδουπη ονομασία, δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Βεβαίως, αυτό είναι σχετικό αναλόγως πώς γίνεται αντιληπτή η έννοια του σημαντικού έργου. Διότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει έργο-ας αφήσουμε το επίθετο σημαντικός- τα πενιχρά φετινά «Λασσάνεια», κάτι που είχε σχολιαστεί αρνητικά και από την ιστοσελίδα σας. Όπως, επίσης, έργο μπορεί να πιστωθεί και η ανεπανάληπτης εσωστρέφειας οργάνωση και προβολή της φετινής Αποκριάς.

Με αυτές τις σκέψεις η αποφυγή, είτε εσκεμμένα είτε τυχαία, της συμμετοχής της περιφέρειας στις σχετικές εκδηλώσεις αποτιμάται ως κάτι θετικό. Αυτό, επίσης, ενισχύεται από την κοινή σε όλους αντίληψη ότι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις χρήματα από τους προϋπολογισμούς των φορέων χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθούν ταξιδάκια, γεύματα, καφέδες, ίσως, λόγω των περιστάσεων, και εισιτήρια σε ολυμπιακά αθλήματα ή, ακόμη, και βουτιές σε γειτονικές παραλίες.

Έτσι, μπορεί οι 9 άνθρωποι του παραδείγματός σας να χρησιμοποίησαν το αεροπλάνο αλλά, προφανώς, οι 9 αυτοί δεν είχαν όλοι τα ίδια κίνητρα, τους ίδιους στόχους και τους ίδιους λόγους να το επιλέξουν.

Ευχαριστώ πολύ για τον χώρο και την φιλοξενία

Γιάννης Κουράκλης”

Στις 30/08/2004 ακολουθεί η απάντηση του kozan.gr:

“Kozan.gr: Δευτέρα 30/8/2004: (Ο ΞΕΡΟΛΑΣ)

Kύριε Κουράκλη με αφορμή την παραπάνω επιστολή σας έχω να τονίσω τα εξής:

——-α)Συμφωνώ απόλυτα ότι η αποφυγή, είτε εσκεμμένα είτε τυχαία, της συμμετοχής της περιφέρειας στις σχετικές εκδηλώσεις αποτιμάται ως κάτι θετικό.Κανείς δεν διαφώνησε μ’ αυτό.Απλά τονίσαμε ότι η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος μας!!!!”Σήμερα μας βγήκε,αύριο όμως;;;”

——β)Mπορεί η περιφέρειά μας να μην έχει ανεπτυγμένες υποδομές για να υποδεχτεί τουρίστες, μπορεί να μην έχει μηχανισμούς που θα υποστηρίξουν την τουριστική επιχειρηματικότητα όπως αναφέρεται στην επιστολή σας,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η (Περιφέρεια ως φορέας) δεν θα πρέπει να συμμετέχει σ’ ανάλογα πολιτιστικά γεγονότα.Και άλλες Περιφέρειες της χώρας δεν έχουν ανεπτυγμένες υποδομές και όμως συμμετείχαν.Αυτοί σκέφτηκαν λάθος??Όχι, απλά θεώρησαν σαν μοναδική ευκαιρία το συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός δεδομένου ότι θα επισκέφτονταν τους χώρους του προγράμματος χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι ξένων αποστολών, φορέων και οργανισμών, καθώς και δημοσιογράφοι.

——γ)Όσο αναφορά το παράδειγμα που είχαμε χρησιμοποιήσει με το αεροπλάνο οι 13 άνθρωποι(και όχι οι 9 που αναφέρατε εσείς) συμβολίζουν τις 13 περιφέρειες οι οποίες σε θέματα τουριστικής προβολής αν μη τι άλλο έχουν ένα κοινό βασικό στόχο:Tην τουριστική προβολή του τόπου τους. (Ο Ξερόλας)

—————-”